Meny

Smak på melken før du heller den ut!

I de fleste situasjoner i livet verdsettes rutine og velprøvd erfaring høyt, men når det kommer til IT-produkter og infrastruktur så virker det ikke som om man tenker seg om før man kaster ut et gammelt og stabilt system eller produkt og erstatter det med noe nytt og ukjent. I de fleste andre bransjer ville det vært ansett som en nesten ansvarsløs handling, både økonomisk og fra et driftssikkerhetsstandpunkt.

Så fort IP-kameraene dukket opp på markedet, mente man plutselig at den gamle infrastrukturen for CCTV med coaxkabler ikke kunne brukes lenger. Når eiendommer skal kobles sammen, graver man i dag gjerne ned fiber, men ofte uten å spørre seg hva som eventuelt allerede forbinder eiendommene, samt hvordan man kan bruke det eksisterende i tillegg, eller istedenfor. Et sløseri av eksisterende ressurser som det er vanskelig å forklare, og en dårlig utnyttelse av eksisterende investeringer – noe som i tillegg garantert fører til mer tidkrevende installasjon og høyere kostnader.

I dag finner vi for eksempel mange hunder kilometer møysommelig strekt telefonkabel både i bygninger og mellom dem, og samtidig vet folk knapt om at man kan få både høy hastighet, lange avstander og strømforsyning til utstyr ved hjelp av den gamle telefonkabelen. Det samme gjelder coaxkabelen, uendelige mengder kabler i både private og kommersielle bygninger ligger der som en skjult ressurs, klare til bruk. Hvordan kan man utnytte det?

Etherwans DSL modem

Ta den eksplosjonsartede økningen i antall overvåkningskameraer de siste årene som et eksempel. Gamle installasjoner av analoge kameraer erstattes raskt av IP-baserte modeller. Det gir forbrukerne en rekke fordeler, som bedre oppløsning og grenseløs oppbygging, og samtidig ha det forutsetning for de mange skytjenestene, som ser dagens lys. Så det er enkelt å forstå suksessen. Kameraene er ofte plassert utenfor det vanlige nettverkets rekkevidde, og derfor tvinges man til å strekke ny LAN-infrastruktur. Lange kabelstrekk til enkeltuttak gjør at man bruker mye mer tid på et slikt uttak sammenlignet med et ekstra uttak i det vanlige kontornettet. Ofte strekkes det mer enn hundre meter kabel til kameraet, og da trenger man en aktiv forlenger for å komme helt fram. Dette scenariet er verken påfunnet eller overdrevet – vi ser det hver uke. Tenk nå over at det ved hvert nytt uttak faktisk satt et eldre, analogt CCTV-kamera med coaxkabel, og at det nå parallelt med denne ligger en eksklusiv, nyinstallert Cat.6 med nettverksuttak. 

Den sjeldne, men smartere og mer omtenksomme installatøren stopper naturligvis opp og tenker «Finnes det en smart måte å utnytte den eksisterende infrastrukturen på?» før han later som om det gamle ikke er verd noe.

En tankeøvelse som i dette eksempelet hadde ført til en mye raskere installasjon med minimalt behov for nytt utstyr, uten at det går på bekostning av ytelsen, og uten at det gjør store innhugg i budsjettet. 

Stadig større krav til hastighet og plass utfordrer den eksisterende infrastrukturen, og dette vil sannsynligvis ikke avta med tiden. Det er heller ikke vanskelig å gi et tilsvarende eksempel med fiber. Her er det allerede slik at det som opprinnelig ble gravd ned og strukket, ikke rekker lenger. Det stilles allerede krav til høyere hastighet, lengre avstand og bedre kapasitet. Tidligere fantasier om 1 Gb har blitt til virkelighet, og blitt ti 10 Gb, som igjen har blitt 40 Gb, og nå installeres allerede 100 Gb. Den beste måten å oppfylle disse raskt voksende kravene på, bør være å gå tilbake og optimalisere det man allerede har og kjenner til – eller hva?  Å flerdoble båndbredden på eksisterende fiber uten noen negative konsekvenser kan i dag gjøres veldig enkelt ved hjelp av CWDM- og DWDB-teknologi. Du kan helt sikkert finne flere eksempler der den skjulte verden enkelt kan realiseres, slik at du slipper å belaste både miljø og kunder med unødvendige nyinstallasjoner.

Ikke stol på best-før-datoen. Smak på melken før du heller den ut!

 
Ethernetforlengeren ED3501 er kompatibel med VDSL2 og gir høyere hastighet med utholdenhet på lengre avstand. Med denne kommer du opp i hastigheter opp til 100 Mb. Enheten selges enkeltvis, og du trenger to for å lage en komplett lenke. Bruker eksisterende struktur for å forlenge Ethernet over to-tråds kobberlinjer (RJ11).
4 080 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
For den som trenger å koble til et tilbehør til datanettet på lang avstand og samtidig strømforsyne det finnes det nå denne muligheten. ED3538 gir deg tilgang til PoE 30W på opptil 300 meters avstand og 7 W på hele 1 km. Hastigheten på forbindelsen varierer med avstanden og gir tilsvarende 100 Mbps på 300 m og 35 Mbps på 1 km. PoL (Power Over Link) vever sammen strømforsyning og data, men her på 2-trådsforbindelser og med vanlig PoE-tilgang i fjernenden.
15 030 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 122-1265
Herdet/solid -40/+75, DIN-montasje
6 300 NOK eks. mva
 
Muksen/demuksen leveres som standard med 4, 8, eller 16 kanaler. 4- og 8-kanalers fås i versjoner med og uten utvidelsesport. Utvidelsesporten gjør at du kan legge til flere kanaler ved et senere tidspunkt uten å ta hele kostnaden for ubenyttede kanaler direkte. Den enheten som du kjøper for utvidelse kan imidlertid ikke ha samme bølgelengder som den første enheten. Wideband-porten er akkurat som det høres ut, en bred port der du kan få inn et bredere spekter. Du kan for eksempel koble til en vanlig SFP som takler et bredere signal.
5 710 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Nå kan du konvertere til den bølgelengden, fibertypen eller datatypen du vil, så lenge SFP-ene har samme hastighet. Den har altså ikke 3R-funksjonaliteten som gjør det mulig å blande ulike hastigheter, men er til gjengjeld betydelig billigere enn andre.
1 330 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter