Meny

Fem smarte måter å forlenge nettverket på

Hundre meter er for de fleste en kjent øvre grense for Ethernet på vanlig partvinnet kobberkabel. Samtidig er det vanskelig å anslå lengden mellom to punkter når man har kabelstiger og mer eller mindre ukjente kabelrør som kabelen skal trekkes gjennom. Av og til havner man uunngåelig i situasjoner der grensen på hundre meter passeres. Her gir vi deg fem løsninger som alle gir deg mer enn hundre meter.

Det gjelder å finne balansen mellom hastighet, avstand og stabilitet for hvert prosjekt og å veie det opp mot både kostnader og installasjonsmessige utfordringer. Vi opplever at man ofte velger trådløse tilgangspunkter uten å vurdere andre, tilgjengelige alternativer. Derfor ønsker vi å utvide utvalget av løsninger for forlengelse slik at man aktivt kan velge den optimale løsningen for hver situasjon. Her kommer noen tips, i usortert rekkefølge, til hvordan du kan forlenge ditt Ethernet.

DSL-modem

DSL-teknologien (Digital Subscriber Line) er et resultat av det faktum at vi lenge før Ethernet hadde telefoner i samfunnet og at man gjerne ville bruke telefonkabelen også til overføring av data. Teknologien finnes i ulike varianter, og du har sikkert hørt om ADSL, SHDSL, mDSL, xDSL, VDSL etc. Alle disse variantene bruker samme teknologi og har som mål å kjøre Ethernet lengre enn maksimalt 100 meter.

Det finnes mange ulike løsninger, men alle tar deg forbi hundremetersgrensen, men med ulik balanse mellom hastighet, avstand, trådpar, topologi og kapsling. Det blir bruksområdet og de praktiske omstendighetene som bestemmer hvilken løsning som passer best. Denne typen «nettverksforlengere» brukes til en rekke ulike oppgaver, men noen av de vanligste finner vi innen videoovervåkning, digitale informasjonstavler, trafikksystemer og sammenkobling av datanett på campus og industriområder.

Nedenfor finner du en tabell som viser eksempler på balansen mellom hastighet og avstand. Fargene representerer ulike produkter i sortimentet vårt og deres respektive makshastighet ved de angitte lengdene.

DSL-modem avstandstabell

Mediakonvertere til fiber

Den nesten grenseløse båndbredden gir fiberkabelen et unik fremtidssikkerhet og har tydelige fortrinn sammenlignet med øvrige teknologier. Hvis man legger til immunitet mot elektriske forstyrrelser og beskyttelsen mot avlytting som fiberen gir, blir valget naturlig. Men så tenker du kanskje på prisen? Og spesialverktøy for sveising og litt generell mystikk rundt fiber som gjør at mange ikke vurderer dette alternativet. – Vi oppfordrer deg til å tenke om igjen.

Fiber er sannsynligvis både enklere og rimeligere enn du tror. Glem dette med sveising, iallfall for kortere lengder. Kjøp ferdig kabel i den lengden du trenger. Vi produserer kabler i alle lengder, og selv om du bare kjøper én kabel, blir det ikke spesielt dyrt. Noen mener at fiberen er skjør og lett kan bli ødelagt hvis den trekkes uforsiktig. Det er helt riktig hvis man snakker om vanlig patchkabel, så velg den populære såkalte Villapatchen isteden. Et rimelig alternativ som er grovere (4 mm diameter) og dermed også mer solid, med mindre risiko for knuter og avbrudd. Det er den samme typen kabel som de fleste fiberleverandører bruker for Fiber2Home i private hjem, og den kan uten store problemer festes på veggen med vanlige stifter.

Mediakonverteren er den aktive enheten som konverterer elektrisitet til lys, og i dag har den vanligvis en SFP-port istedenfor en fast fiberport. Det gjør det enklere å velge den fibertypen man ønsker, og man kan også bytte den senere hvis man vil.

Villapatchen er en simplexkabel, altså en enkeltfiber. Det betyr at du trenger en SFP-modul for enkeltfiber i mediakonverteren. En komplett kobling består av to mediakonvertere (en i hver ende), to SFP-moduler og en passe lang kabel (Villapatch).

mediakonverter

WIFI-kobling

Det trådløse alternativet er alltid veldig praktisk, siden man slipper mye av den ellers så tidkrevende kablingen. Men snarveider kan fort bli omveier, og selv om vi ikke direkte vil fraråde løsningen, så tilfører man en del usikkerhet som kanskje ikke virker avskrekkende ved første øyekast, men som over tid kan føre til dårlig nattesøvn. Det handler om luftrommet og at du ikke har oversikt over hvem eller hva du deler det med. En tilsynelatende perfekt installasjon, men maksimal båndbredde kan plutselig byttes ut med avbrudd og ujevn hastighet uten at du vet hvorfor. Jo lengre avstand, desto større risiko, og jo tettere bebyggelse, desto større risiko for at noen andre bruker ditt frekvensområde, slik at utstyret må sende på nytt. Problemene er sjelden så store at tilkoblingen slutter å fungere, men for en del er det ille nok at man ikke kan stole på båndbredden, men isteden må ta høyde for at den kan veksle over tid. Man må også ta hensyn til behovet for fri sikt mellom antennene.

trådløst

Mobilnettet

Også trådløst, men på en lisensiert frekvens med mye kapasitet, og ingen krav til fri sikt. Men med den samme usikkerheten knyttet til båndbredde, og ikke minst med høye, løpende kostnader i form av abonnement. Som kobling mellom to nettverk mener vi ikke at mobilnettet er et realistisk alternativ for de fleste, men et meget godt alternativ for en reservekobling som kobles til når den primære forbindelsen ikke fungerer.

4G-router

Ikke tenk på hundremetersgrensen

Det er faktisk ikke så fryktelig nøye. Med overdimensjonert kabel, et minimum av krysskoblinger og god kontaktering, kan man i mange tilfeller komme mye lengre enn 100 meter, helt opp til 130 meter. Hvis det ikke er nok, finnes det også spesielle switcher som med en konverter kan konfigureres for lange avstander, opp til 250 m. Da går switchen ned til 10 Mbps hastighet, men til gjengjeld får du tredobbel avstand. Et meget godt alternativ til mange IP-kameraløsninger der man ofte rammes av avstandsproblemer.

switch

Det kan hende vi også skulle tatt med en sjette metode, den som med VPN eller andre sikkerhetsløsninger bruker den vanlige internett-tilkoblingen for å skape en privat forbindelse på det offentlige nettet.  For eksempel via tjenester som en del fremsynte operatører som Bahnhof tilbyr i sin tjenestepakke «Big City» Ta kontakt hvis du vil snakke om ulike metoder for å forlenge rekkevidden på ditt Ethernet.

 
Ethernetforlengeren ED3501 er kompatibel med VDSL2 og gir høyere hastighet med utholdenhet på lengre avstand. Med denne kommer du opp i hastigheter opp til 100 Mb. Enheten selges enkeltvis, og du trenger to for å lage en komplett lenke. Bruker eksisterende struktur for å forlenge Ethernet over to-tråds kobberlinjer (RJ11).
4 080 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 133-0032
10/100/1000TX til 100/1000FX SFP
1 560 NOK eks. mva