Meny

Monter skjermen profesjonelt

Ikke bare ser det vesentlig bedre og mer profesjonelt ut når skjermen monteres på en vegg, man får vesentlig bedre utnyttelse av gulv arealet og det ser mye penere ut. Men det aller viktigste momentet er sikkerhet, enten det er en informasjons skjerm i inngangspartiet eller den store nye skjermen på møterommet så ønsker alle bedrifter at installasjonen ikke skal forårsake skade på mennesker, dyr, eller eiendom. Å montere skjermen på en vegg er ikke den eneste trygge måten å feste en skjerm på, men det er ofte den mest foretrukne der det er hensiktsmessig mulig.

Så hvordan går man fram om man ønsker å montere en skjerm på en vegg?

 

Det første man må tenke på er hva som er formålet med skjermen som skal monteres, og finne en egnet plassering for den tiltenkte bruken.

Noen ting man bør ha i tankene når man velger plassering:
1: Sol lys



Skarpt sol lys som treffer dirkete på skjermen bør man prøve å unngå, det gjør det vanskeligere å se innholdet på skjermen uten en spesialtilpasset skjerm beregnet for dette, og enkelte skjermer kan ta skade av å henge i direkte sol lys. Her er det alltid viktig å sjekke skjerm produsentens anbefalinger først, og finne en modell som er egnet for den ønskede plasseringen.

2: Konstruksjon skjermen skal monteres på.



Ulike bygnings konstruksjoner har ulik bære evne, basert på bygningsmateriale og utforming.
Her er vekten på skjermen vesentlig, og det kan være lurt å tenke framover. Bare de siste ti årene så har gjennomsnitt skjerm størrelsen i Norden økt betraktelig, det vi tidligere tenkte som unormalt stort er blitt gjennomsnittet. Uavhengig om det er snakk om en TV, Monitor, eller en trykkfølsom skjerm. Er det lurt å sjekke om konstruksjonen er egnet for den ønskede vekten den skal bære.

Er du usikker så er det alltid lurt å sjekke med en som har bygg faglig kompetanse.

De kan i noen tilfeller komme med forslag til forsterkende tiltak som bør gjøres først, slik at du kan få montert skjermen akkurat der du ønsker den skal være.

 

 

 

3: Synlighet og ergonomi.

En skjerm skal vise noe, og det skal helst ikke være ubehagelig å se det den skal vise.
Jo lengre man skal se på den, jo viktigere er det at den er ergonomisk plassert.

For eksempel en informasjons skjerm som henger i taket på en flyplass er tiltenk et kort blikk der man innhenter informasjon i en veldig liten tids periode, så selv om man må bøye hodet unaturlig mye bakover for å få med seg informasjonen er det et så kort tids intervall at det går greit for de fleste. Det hadde ikke vært å anbefale at man stod slik over en lengre tids periode, som for eksempel en arbeids dag, så prøv så godt det lar seg gjøre å finne punktet som er optimalt for bruken. En god tommelfinger regel er at 1/3 av skjermen er over høyden på øynene og de resterende 2/3 er under høyden på øynene. Men det er jo helt klart avhengig av posisjonen til brukeren som skal se innholdet på skjermen, eksempel vis en sengeliggende pasient på et sykehus der skjermen må monteres vesentlig høyere og med et feste med tilt funksjon slik at det blir behagelig for pasienten å se innholdet på skjermen.

Når man har landet på en plassering, så må man sjekke monterings muligheten for skjermen. De fleste skjermer i dag har festemulighet etter VESA standarden som gjør det enkelt å bruke de fleste skjermfester, men det er greit å ta en rask sjekk at skjermen støtter VESA standarden.

Om man ikke er kjent med begrepet så er VESA standarden en standard utviklet av Video Electronics Standards Association for å enkelt montere skjermer, kalt «Flat Display Mounting Interface» (FDMI). Men på folkemunne brukes som oftest bare VESA standarden. Som veldig enkelt fortalt er en standardisering av skrue hullene bak på en skjerm, som gjør det enkelt å montere et eksternt feste til skjermen. Da skjermer kommer i forskjellige størrelser så er også VESA målene på en skjerm forskjellig og derfor er avstanden mellom skrue hullene oppgitt i millimeter.

Der de første sifrene angir avstanden (A) mellom de vannrette hullene, ofte etterfulgt av X før sifrene for avstanden (B) mellom de loddrette hullene. Hullene er som oftest beregnet for skruer av M4 eller M6 varianten, men er greit å sjekke dette i manualen fra produsenten om det ikke fulgte med skruer til skjermen.

 

Direktronik har et rikt utvalg av fester for de fleste formål, alt fra enkle faste veggfester, veggfester med tilt funksjon, full motion veggfester, takfester, bordfester, gulvstativ, videovegg løsninger, og spesial tilpassede fester. Her er det bare å finne det festet som er best egnet for din montering.

Sørg for at festet passer VESA standarden til skjermen din og at skjermen er innenfor vekt begrensningen til festet. Om du har mulighet er det lurt å tenke framover å velge et feste som tåler en større skjerm i framtiden, da blir det mye enklere den dagen du oppgraderer skjermen.

 

Om du har valgt et større skjerm feste, så husk å monter det slik at det kan bære sin maks begrensning, selv om festet tåler 60kg så må det som festet er festet til tåle det samme eller mer, ellers så kan det oppstå uhell.

Ved montering på en betong vegg, er det alltid viktig å sjekke at betongpluggen du har valgt er beregnet for den belastningen eller mer en veggfestet er beregnet for.

Det samme gjelder for skruene du skal bruke. Her er det alltid greit å rådføre seg med en som har bygg faglig kompetanse. Om det følger med plugger og skruer til festet er de beregnet for festets oppgitte belastning. Husk at det svakeste leddet er alltid det som ryker først. Når du forborer i betong veggen for pluggene, må man bruke riktig bor beregnet for pluggen. Sjekk alltid bruks anvisningen til betong pluggene før du begynner.

Ved montering på en gipsvegg anbefales det at skjerm festet skrues fast i midten på stenderne som ligger bak gipsplatene. Disse er som oftest satt opp med 60cm mellomrom. Det kan være vanskelig å finne disse, så det anbefales å bruke en god stendersøker. Her er det viktig å bruke gode tre skruer som er lange nok, de skal først gjennom den utenpåliggende gipsen før de kommer inn i treverket. Er dette ikke mulig så ta en dialog med en med bygg teknisk kompetanse for hvordan du bør gå fram for det aktuelle festepunktet.

 

Når skjerm festet har blitt montert ordentlig så er det lurt å legge fram det du trenger av kabler til installasjonen, både strøm og signal. Det aller peneste er om dette kan legges skjult bak skjermen, om det er lagt fram rør i veggen for dette. Men ofte må man legge dette fram i en mini kanal der det ikke er lagt fram rør fra tidligere i veggen.

Vi har et sortiment av mini kanaler samt vinkler, hjørner og tak nedføringer for dette slik at du lett får en pen installasjon.  

Velg en god HDMI kabel, vi har et rikt utvalg av kabler enten det er lekre slim kabler, kobberkabler med støtte for 8K, eller aktive fiberkabler (AOC) for lange installasjoner.

 

Det er alltid greit å være to når man gjør en slik jobb om man har mulighet.

 

 

 

 

Ta gjerne kontakt hvis du vil ha mer informasjon om veggfester generelt eller har spørsmål om hvilke produkter som kan brukes i miljøet ditt. Det er enkelt å komme i kontakt med oss på chat, e-post og telefon: +46 (0) 8 52 400 700.

Ikke gå glipp av artikler i kunnskapsbanken, abonner på nyhetsbrevet

© Copyright 15.05.2023. Innholdet er beskyttet i henhold til loven om opphavsrett.

Produktområder

 
Designet for praktisk veggmontering av skjermen. Et robust flatt veggfeste som gir unik funksjonalitet med den minimalistiske designen. Den enkle installasjonen gjør den svært enkel å bruke på alle typer veggflater.
357 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20110455
10-29 tum, max 10 kg,
486 NOK eks. mva
 
Veggfeste med svingbar arm, solid finish og moderne design som gjør at den passer i ethvert rom. Hvis du installerer skjermen på veggen, får du mer ledig plass i rommet, mens muligheten til å vinkle, vri og justere forbedrer visningskomforten for brukeren.
758 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
En slank og smidig kobberbasert HDMI 2.0-kabel. Kabelens omkrets er bare 4,2 mm, og den leverer 4K ved 60Hz-signal
65,50 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Avanserte 8K HDMI-kabler som er kompatible med standarden HDMI 2.1, og som er bakoverkompatible med eldre standarder. Kablene må gjennom en rekke kvalitetstester før de sendes fra fabrikken, slik at de garantert har jevn og høy kvalitet
58,70 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
HDMI 2.1 8K-kabel i flere lengder med avtakbar, selvlåsende kontakt på den ene siden, perfekt for installasjon gjennom rør og andre trange steder
968 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20110146
9 x HDMI inn, 9 x HDMI ut, HDMI 1.4v, 4K@30Hz
37 720 NOK eks. mva
Vare.nr 20106624
MINIKANAL 35x20 mm 2,0m HVIT
264 NOK eks. mva
 
Liten taknedføring for minikanal K35 hvit, for rask og pen installasjon.
53,60 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20106040
Minikanal 35x20mm K35 2,0m Sort
350 NOK eks. mva
 
Taknedføring for vår 20106040 minikanal K35 Sort, for en rask og pen installasjon.
73,30 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
 
Buntebånd når du vil at det skal være så mykt og beskyttende som mulig. Justerbar, åpen og gjenbrukbar om og om igjen.
265 NOK eks. mva
Finnes i flere varianter
Vare.nr 20114860
HDMI test generator and analyzer kit
29 170 NOK eks. mva